Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

2018.06.17-BygdedagRef

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
Hanne Sælid med hesten Stjernvar, Henriette Sælid og Malene Sælid. Bak: Bjørn Aarbu. Historielagets Meieri-eiendom rommet mange aktiviteter både innendørs og utendørs. Øistein Skaar satt i bislaget på Meieriet og sørget for god stemning med sin eminent trekkspillmusikk.
Regntungt og vått foran Bygdehallen. Meste-parten av det offisielle programmet foregikk innendørs. Harald Lunde kastet ikke langt nok, men kanskje høyt nok under Varteig-mesterskapet i melke-spannkasting. Vinner ble Anders Haaby. Værgudene sørget for at mye av det offisielle programmet på bygdedagen foregikk i Ingasalen.

Søndag 17. juni 2018 - bygdedag i Varteig:

Bygdedagsfeiring med regn og torden

Håndballspilleren Kari Brattset (t.v.) fikk Bygdedagens hederspris for å ha satt Varteig på kartet. T.h. leder i bygdedagskomiteen, Torild Smaaberg Lunde.

(Bildene fra bygdedagen er tatt av
Synnøve Lunde Karlsen, Solveig Rød, Kjell Lunde, Ketil Strebel og Øistein Bøe.)

Feiringen av bygdedagen tredje søndagen i juni ble en våt fornøyelse. Men tross både tordenbyger og Tunefluer, møtte ca 150 store og små opp for å se på utstillinger, høre taler og delta i aktiviteter.

Varteig Orienteringslag var på plass. Fra venstre Per Olaf Klemsdal, Bård Andersen, Henrik J. Fontes Aarbu og Dag Andersen.

(Lagt på nett 20.06.2018.)
Ett av høydepunktene under arrangementet var utvilsomt utdelingen av Bygdedagens hederspris. Ikke uventet gikk den til håndballstjerna Kari Brattset, som virkelig har satt Varteig på kartet.
Hun kvitterte med å si at dette var den gjeveste prisen hun har fått, til tross for at hun blant mange utmerkelser det siste året blant annet er blitt kåret til den beste spilleren i norsk eliteserie.

Aktiviteter på Meieriet
På Meieriet var alle utstillingene åpne, og mange benyttet sjansen til å beundre den nyrestaurerte sydveggen på hovedhuset. I selve Meieribygningen hadde Bygdekvinnelaget steking og salg av lefser, og det var en jevn strøm av folk som ville sikre seg en godbit til kaffen.
Ute på løkka var det aktiviteter for barn, og mens regnet øste ned som verst, samlet mange seg under presenningen der speiderne hadde grilling. Fra bislaget på meieriboligen sørget Øistein Skaar for fengende trekkspill-musikk.

Utstillinger
I Bygdehallen hadde Varteig Bygdekvinnelag utstilling av arbeider i lappeteknikk, og 4H hadde kafeteria. I første etasje var det også utstilling av malerier, foto, modellbåter og andre hobbyarbeider.
I andre etasje hadde Varteig Historielag en utstilling av gamle gårdsbilder. I alt var over 30 gårder avbildet; de fleste med flyfoto fra 1950-tallet. Her kunne folk også få et gjensyn med utstillingen ”Fem generasjoner på samme gård”.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Hobbyfotograf Lise Charlott Brusevold-Nilsen og sønnen Tobias ved sin utstilling.
Birgitte Sørvik hadde salgsstand med mange vakre pyntegjenstander. Håndarbeider laget av medlemmer i Varteig Bygdekvinnelag.
Gunn Bergerud Jelsnes i bygdekvinnelaget fristet med nystekte lefser. Mona Erlid fra Varteig Bygdekvinnelag klar for salg i meieribygningen. Varteig Historielag med utstillingen ”Fem generasjoner på samme gård”.
Max Filip Skarpnord hadde selvlagde fugle-kasser til salgs. Leif Gade viste fram noen av de flotte modell-båtene han har bygd. Hans Erik Pedersen og Solveig Rød i Varteig Historielags salgsstand.
Kate Bergsland demonstrerer kinning av smør ved meieri-bygningen.

Historielags-telt
Varteig Historielag hadde også i år satt opp teltet og solgte Inga-hefter, kalendere og DVD-er. I år kunne laget i tillegg by fram det nye heftet med kulturminneregistreringen fra Ovaskogs. Til tross for været, rapporteres det om godt salg. Det ble for eksempel solgt nesten 100 eksemplarer av årets Inga-hefte.
Og skulle du ikke ha sikret deg Inga 2018 enda, kan du bare henvende deg til en av de tillitsvalgte i historielaget. Det samme gjelder for heftet om kulturminner Ovaskogs.

50-årskonfirmantene
Arrangementet startet i kirken, ved sogneprest Ingrid D. Levinsen. Der deltok også Varteig Menighetskor.
Det er en fin tradisjon at 50-årskonfirmantene er spesielt innbudt til bygdedagen. Konfirmantkullet i 1968 besto av 34 ungdommer. Av de 33 gjenlevende, hadde 21 tatt imot invitasjonen fra menighetsrådet.
Etter gudstjenesten var 50-årskonfirmantene samlet til bespisning på Breidablikk, før de standsmessig ble fraktet til Bygdehallen i veteranbiler.

Utearrangement ble innendørs
Bygdedagen gjør seg utvilsomt best i oppholdsvær, med mye av programmet best egnet utendørs. Etter at bygdedagskomiteens leder Torild Smaaberg Lunde hadde ønsket velkommen, Ellen Hasle Kokkim hadde lagt ned blomster ved Ingabautaen og Mathilde Winsvold og Ole Saxrud hade minnet de som har gått bort siste året, ble resten av det offisielle programmet lagt til Ingasalen.
Mange aktiviteter og utstillinger var imidlertid fortsatt utendørs, både ved Bygdehallen og ved Meieriet. Det gjaldt også Varteig-mesterskapet i melkespannkasting. Her ble det kastet både høyt og langt. Ole Johan Eng vant klasse barn opp til 12 år. Anders Haaby seiret i herreklassen med et kast på 12.0 meter, mens Torild Smaaberg Lunde gikk seirende ut av kvinneklassen med 7.80 meter.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Torild Smaaberg Lunde er leder i bygdedags-komiteen, og ønsket velkommen til et regntungt arrangement. Bjørn Opstadmo var 80-årskonfirmant i år. Her fotografert i kirken sammen med niesen Anne May Borgen. Fra bespisningen av 50-årskonfirmantene på Breidablikk. 21 av et kull på 34 satte hverandre stevne.
Synnøve Gundersen, Grethe Lundberg og Inger Skogen koser seg med kaffe mens de beundrer de fine håndarbeidene. To hestejenter, Signe Smaaberg Lunde (t.v.)og Kamilla Lunde på Meieriet. Ole Saxrud og Mathilde Winsvold mintes de som var gått bort i Varteig siste året.
Jentene fra Sarpsborg Turnforenings juniortropp imponerte stort under sin oppvisning i Ingasalen. Irene Wenaas Holte var dagens taler. Ekte-mannen Dagfinn Holte var mikrofonstativ. Rebecca Reimers, Kjell Martin Sirnes og Vidar Arntsen i Myrull.
Jorun Hansen, Kåre Lunde (med ryggen til) og Gunnar Bråthen ser på gårdsbilder, mens Soraya Abreu Fontes studerer utstillingen "Fem generasjoner på gården". Gunnar Bråthen ser på bilder fra Østaskogs. På veggen henger et flyfoto fra Spydevold østre. Ingrid Westgård (t.v.) og Kari Synnøve Lunde i hyggelig prat i Peisestua på Bygdehallen.

Åpenhet og romslighet
Ingasalen i andre etasje på Bygdehallen er neppe spesielt godt egnet som turnhall, men de unge turnerne fra Sarpsborg Turnforenings juniortropp tok utfordringen på strak arm. Her lot man seg imponere over flotte prestasjoner.
Irene Wenaas Holte var dagens taler. Hun var fire år gammel da faren Johan Arnt Wenaas ble utnevnt til sogneprest i Varteig, og var tolv da familien flyttet fra bygda igjen.
Hun betonet i sin tale nødvendigheten av åpenhet og romslighet, både i de nære omgivelser og i de større sammenhenger.
Hun påpekte også de mange murer som vi har lett for å bygge rundt oss. – Inga fra Varteig fikk sine blomster i dag. Det er flott, mente taleren, men la til at slike blomster krever så lite. – Da kan det koste mer å ta med blomster til en man har bygd murer mot i mange år, sa hun.

Kari Brattsett med Inganål, diplom og rose etter at hun mottok Bygdedagens hederspris.

Sambygdingenes hederspris
Bygdedagskomiteen hadde i år innført en helt spesiell påskjønnelse, nemlig Bygdedagens hederspris. I kriteriene for prisen heter det at den skal gå til en varting som på en helt spesiell måte har utmerket seg inneværende år, eller de siste årene. Ikke uventet gikk denne første prisen til håndballstjerna Kari Brattset, med sin oppvekst på Bøe.
Bygdedagens hederspris består av Inganålen og et diplom.
Det var komitéleder Torild Smaaberg Lunde som hadde gleden av å introdusere prisvinneren. Hun minnet om Kari Brattsets oppvekstår i Varteig, med både fotball og ski, før det ble håndball. Hun spilte først for Tune, deretter for SIL, Fredrikstad, Glassverket og Våg Vipers.
Smaaberg Lunde minnet om den utrolige karrieren 27-åringen har hatt, og viste til Karis fantastiske innsats under håndball-VM i Tyskland hvor de norske damene tok hjem sølvet. Her hjemme har det blitt både seriegull og NM-gull med Vipers for Kari.

Den gjeveste prisen
Det var trampeklapp da Kari Brattset ble kalt inn i salen og fikk overrakt hedersprisen. Det var tydelig en stolt prisvinner, og hun takket da også varmt for sambygdingenes utmerkelse.
Det har blitt mange store kåringer på Kari Brattset, senest utpekt til den beste spilleren i norsk eliteserie av NISO, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon.
Varteig-jenta er imidlertid alt annet enn blasert, og kvitterte ved å si at Bygdedagens hederspris er den gjeveste hun har mottatt. Hun verdsatte stort den påskjønnelsen som sambygdingene ga henne gjennom denne prisen.
I begynnelsen av juli flytter for øvrig Kari Brattset og samboer Kristian Dale til Ungarn, der Kari skal spille for verdens beste håndballklubb Györ. Dermed blir hun klubbvenninne med blant andre Nora Mørk, Kari Aalvik Grimsbø, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen.

Avsluttet med Myrull
Bygdedags-arrangementet ble avsluttet med en konsertavdeling, også den avholdt i Ingasalen. Det var Flekkefjord-duoen Myrull som gjestet Varteig, i denne anledning som trio.
Myrull består av utflytta varting Vidar Arntsen, hans kjæreste Rebecca Reimers og musikerkollegaen Kjell Martin Sirnes.
Rebecca og Vidar gjestet Varteig før jul for halvannet år siden også, men den utflytta vartingen måtte medgi at det var med ekstra nerver de inntok bygdedagen. Det ble en veldig trivelig mini-konsert, med god kommunikasjon mellom de tre musikerne og tilhørerne. Det var tydelig mange i salen som både kjente Myrulls musikk, og likte den.
Vidar Arntsen flettet låtene sammen, og mimret også litt om tidlige år i Varteig. Det gjorde forresten også Rebecca, som tydeligvis kjente godt til uttrykket Varteig-indianer.
Myrull er for øvrig tilbake i Østfold under Månefestivalen i Fredrikstad 25. juli.

Avsluttet i sol
Bygdedagskomiteens leder Torild Smaaberg Lunde oppsummerer dagen på denne måten: – Jeg synes vi fikk gjennomført det planlagte programmet ganske bra, selv om vi gjerne kunne klart oss uten de kraftige regnbygene. Heldigvis var det fint på formiddagen og litt på ettermiddagen, slik at det også gikk an å se og få prøvd alle uteaktivitetene, sier hun.
I forlengelsen av bygdedagsarrangementet var det A-lagskamp i fotball på idrettsplassen mellom Varteig Idrettslag og Skjeberg Sportsklubb. Bygdekampen ble en stor suksess, der Varteig vant 4-1.

Vil du lese forhåndsomtalen til årets bygdedag, finner du den ved å trykke her.

Solveig Rød og Øistein Bøe

 

Konfirmantene fra 1968 var hedersgjester

Det er en fin tradisjon på bygdedagen i Varteig at 50-årskonfirmantene er hedersgjester. Slik var det også i år, der 1968-kullet var invitert til gudstjenesten i Varteig kirke, videre til hyggelig samvær på Breidablikk for deretter å få med seg storparten av bygdedags-arrangementet.

ANNO 1968: Ungdomskullet som sto til konfirmasjon for sogneprest Birger Ingolfstad 25. august i 1968.
Første rekke fra venstre: Marianne Lindemark, Sigrun Kokkim, sogneprest Birger Ingolfstad, Berit Spydevold, Marit Nilsen og Margareth Westgård.
Andre. rekke fra venstre: Annie Helene Spydevold, Ragnveig Bergly, Hilde Kristin Gressløs, Jorun Lunde, Ruth Helene Ringstad, Torill Bergerud, Bjørg Sikkeland, Kitty Irene Jensen, Eva Unni Rogndalen, Erna Margrete Sten Bråten, Tove Valborg Bergby og Svein Erik Lunde.
Tredje rekke fra venstre: Roger Ingar Lunde, Oddvar Brusevold, Henning Sundås, Jan Roar Johansen, Knut Olav Bråten, Øistein Bøe, Bjørn Arild Steen, Jul Anders Lilleng, Per Olav Bråten og Erik Brenne.
Fjerde rekke fra venstre: Einar Kristian Lunde, Kai Grønli, Tom Robert Lilleborgen, Bjørn Vidar Hansen, Thor Asbjørn Lynaas, Finn Johan Mathiesen og Knut Øyvin Skaar.
(Foto: Solbergfoto.)

Anno 2018: 50-årskonfirmantene i Varteig, fotografert etter bygdedagsgudstjenesten i kirken. Foran fra venstre: Berit Tallaksen (f. Spydevold), Torill Bergerud, Marit Nielsen (f. Nilsen) og Margareth Westgaard Olsen (f. Westgaard).
I andre rekke fra venstre: Kitty Hansen (f. Jensen), Hilde Kristin Halvorsen (f. Gressløs), Sigrun Kokkim Eliassen (f. Kokkim), Marianne Lindemark Wiersholm (f. Lindemark),Eva Unni Høst (f. Rogndalen), Jorun Nilsen (f. Lunde), Bjørg Skjørtorp (f. Sikkeland) og Anni Helene Spydevold Rognerud (f. Spydevold).
Bak fra venstre: Henning Sundås, Svein Erik Lunde, Tom Robert Lilleborgen, Knut Olav Bråten, Erik Brenne, Per Olav Bråten, Einar Kristian Lunde, Øistein Bøe og Knut Øyvin Skaar.
(Foto: Privat.)