Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

Bygdedag - Neste bygdedag

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:
Bygdedagen Historikken Tidligere bygdedager Tilbake
Historiker Trond Svandal er taler på bygdedagen. Han jobber ved sentralarkivet i Sarpsborg kommune med kommunens eldre arkiver. Bildet er hentet fra et møte i Varteig Historielag i november 2015, der han kåserte om Tusenårsstien. Rådmann Unni Skaar og ordfører Sindre Martinsen-Evje kommer begge til bygdedagen. Skaar, selv oppvokst i Varteig, skal legge ned blomster ved bautaen over Inga fra Varteig. Martinsen-Evje skal hilse fra kommunen. Det er en fin tradisjon at man på bygdedagen minnes de som har gått bort i bygda siste året. Dette blir i år gjort av Jan Espen Spydevold.
Det er et spekket program når bygdedagen i Varteig feirer seg selv.

Bygdedagen søndag 18. juni 2017:

Bygdedagen i Varteig er 100 år

Det er hundre år siden vartingene startet tradisjonen med en bygdedag, og det som de første i landet også. Det var i 1917. Så i 2017 håper vi å få til en storslått fest.

Programmet er tradisjonelt, men også en del nye ting har fått plass.
Kl. 11.00 er det gudstjeneste med 50-årskonfirmantene som inviterte gjester.
Kl. 12.00 åpner alle utstillingene og salgsbodene. Svært mange lokale utstillere deltar. Det blir håndarbeider og kunst, leker og konkurranser, samt mange små og store dyr som kan tas nærkontakt med. Ponnyriding står også på programmet.

VM (Varteig-mesterskapet) i melkespannkasting er populært. Dette bildet er fra bygdedagen i 2015. Solbritt Smaaberg hadde kasteteknikken inne.

Konkurranser og matsalg
Et frimarked for barn kan du finne i hagen på Meieriet. Alle barn (1.-4.klasse) inviteres til å delta.
Varteig-mesterskapet i melkespannkasting pleier å være populært, men nytt i år er speiderne som kommer med en lavvo.Der kan du prøve livlinekasting og pinnebrødsteking.
Lions er som før mester for grillmaten som du kan kjøpe på selve plassen. I år blir det i tillegg en kafé i peisestua, der du kan kjøpe kaffe og vafler, pluss at Varteig Gatekjøkken kommer for å selge v årruller der.
Varteig Bygdekvinnelag vil også i år steke og selge lefser på  Meieriet.
På Meieriet vil det også bli musikk. Øystein Skaar vil underholde med trekkspillmusikk ved uthuset.

Bygdedagen åpnes
Kl. 12.10 foretar lederen i bygdedagskomiteen, Steinar Kokkim, den offesielle åpningen av bygdedagen, før ordføreren i Sarpsborg kommune, Sindre Martinsen-Evje kommer med en hilsen til alle frammøtte.
Kl. 12.20 legger rådmann Unni Skaar ned blomster på  Inga-bautaen, og kl.12.25 minnes vi de som har gått bort siden forrige bygdedag. Jan Espen Spydevold leser navnene på de døde.
Deretter før vi tar en pause i programmet, skal vi ha en konsert ved Sarpsborg Veterankorps.
I pausa blir det solgt lodder. Evt. gevinster kan hentes fortløpende i peisestua.
Kl.13.40 er det tale for dagen ved Trond Svandal.
Deretter synger Varteig Menighetskor "Varteigsangen", og du oppfordres til å bli med å synge.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Sarpsborg Veterankorps spiller under bygdedagen søndag. I forgrunnen korpsets nestleder Willy Bach. (Foto: SA.) Kari Stokke og Bjørnar Spydevold deltar også. Dette bildet er fra en konsert i Varteig i 2012. Steinar Kokkim er leder i bygdedags-komiteen, og komiteen frister med et solid program.
Vartingene hedrer Inga på søndag ved å sette opp et teaterstykke som Tor Andersen skrev i 1994. Stykket heter "Inga - mor til Håkon Håkonson".

Skuespill om Inga
Kl. 14.05  skal 25 vartinger fremføre et skuespill av Tor Andersen fra 1994. "Inga - mor til Håkon Håkonson". Det er valgt fordi det i år også er 800 år siden den samme Håkon Håkonson ble kronet til konge i Norge i Nidaros (år 1217). Vi har leid tidsriktige kostymer fra Nina Winther Larsen. Inga spilles av Torild Smaaberg Lunde, og Håkon Sverreson spilles av Einar Brenne Andersen.
Etter skuespillet blir det igjen pause, før det blir premieutdeling i Varteig-mesterskapet.

Avsluttes med konsert
Kl. 15.30 kommer den store konserten. Da underholder Høyt og Lavt Svingteam med Kari Stokke og Bjørnar Spydevold fra "scenen". De har holdt flere konserter i distriktet og blitt veldig godt mottatt.
Ca. kl. 16.00 avsluttes bygdedagen 2017.

I år har bygdedagen blitt sponset av rundhåndede representanter fra næringslivet i kommunen og spesielt de som har en tilknytning til Varteig. Bygdedagskomiteen takker hjertelig alle som har bidratt.

Ingrid Kullerud

Dette bildet fra Breidablikk er trolig det eldste fotografiet som finnes fra en bygdedag i Varteig. Anledningen er usikker, men ifølge "Norske gardsbruk" (1942) er bildet tatt på en bygdedag. I så fall før 1923, da Bygdehallen sto ferdig og arrangementet ble lagt dit.

Bygdedagens historie

Oslo-avisene skrev om "den kjendte Smaalensbygd Varteig" som gikk i bresjen for bygdedags-tradisjonen da den første bygdedagen ble arrangert i 1917. Dette arrangementet var nemlig ikke bare første bygdedagen i Varteig, men det første stevnet av sitt slag i landet.

Morgenposten kalte det en institusjon. Og det endog "paa en meget vellykket Maate". Og vellykket var det. Dette første bygdestevnet skulle etter planen gått av stabelen på Breidablikk. Med 600 mennesker til stede, ble det flyttet til kirken.Fra Bygdehallen sto ferdig i 1923 er arrangementet med få unntak blitt lagt dit.
Mens arrangementet i 1917 bød på flere relativt tunge og svært langdryge foredrag, har bygdedagen gjennom disse ett hundre årene fått stadige fornyelser. Som familiearrangement blomstrer bygdedagen ved jubileet, med tilbud både for de små og for de med grått hår.
For øvrig henviser vi til Varteig Historielags årstidsskrift Inga for 2017, med en omfattende artikkel om hundre-åringen, skrevet av Solveig Rød. Årstidsskriftet er klart for salg til bygdedagen.
Mer om bygdedagen finner du også ved å trykke her. Referat med bildekavalkade fra fjorårets bygdedag finner du her.

Øistein Bøe

.