Placeholder Picture

Varteig Historielag
stiftet 8.2.1982

Du er besøkende nr:


Velkommen til Varteig Historielag

Vi ønsker deg velkommen til Varteig Historielags nettsider, som ble etablert på ettervinteren 2009. Det er vårt håp at du her vil finne nyttig lesestoff både om historielagets virke og om lokalhistorie med tilknytning til Varteig.

Sist oppdatert: 23. mars 2023.

Siste oppdatering: Nye bilder (forsiden), årsmøte 2023 (forsiden), kalenderen 2023 (forsiden), nytt fotoalbum for historielaget. Filmkveld i historielaget, teatertur til Skiptvet, Bygdedagen, årsmøte og jubileum, møte om idrettsminner, fotomøte, Inga 2022 (forsiden), kalenderen 2022 (forsiden), årsprokotoll 2021, Norge Rundt fra 1978, 28 Inga-utgaver på nett, storslått gave, årsmøte i Varteig Historielag, Varteig i ord og toner, et år på Gabrielhytta, oppvekstminner, tur til Historica, møte om Robert Normann, om gatenavn i Sarpsborg, kunstneren er "funnet", fokus på Fjella, musikalsk hyggekveld, Amerika-besøk, hefte om kulturminner (forsiden), tyskerleiren ved Knatterud, spel om Inga og birkebeinerne, 150-årig båtbyggertradisjon, båtbyggeriet i Øvre Tune, historisk novelle om Inga fra Varteig, etterkommere tilbake på Harehytta, 3000 bilder på nett, storfilm med fokus på Inga fra Varteig, glassmaleriene i kirken, middelalderkirkegården registreres (forsiden), Inga-hefter på nett, Spydevold-boka på nett (forsiden), oppdatering av gamle kart, gamle boplasser i Varteig, TV-innslag om historielaget, radioopptak fra 1950, dialekt-CD og hefte klar for salg, stor respons på bilder på nett, gi grasrotandelen til Varteig Historielag, er du i slekt med Inga?, Håkon Håkonssons kongsgård, birkebeinermaleriet på ukjent sted (forsiden) og Inga fra Varteig på musikkvideo.


Nye bilder i fotoalbumet vårt

Placeholder Picture


Bildegruppa i Varteig Historielag har lagt ut ytterligere bilder i vårt fotoalbum. Det er nok langt fra den største publiseringen vi har hatt, men 11 bilder er verd å få ut til publikum.
Vi presenterer et flott flyfoto over Ise i 1953 der vi har plottet 33 eiendommer. Videre har vi flyfoto fra området ved Ise skole og Søndre Skofteby. Dessuten bilder av Richard Christensen Furuholmen, Kjell Belsby, Marius Sundås og Asbjørn Basken. Blant bildene er det også et veldig koselig bilde av Thor Sundås som en liten pjokk med stor teddybamse, fotografert på Sundås. Ellers spenner det fra barnedåp på Basken, møkkakjøring på Moene til tømmerslep på Glomma.
Ta deg tid til å studere bildene, for her er det flere godbiter!
Vedlagte bilde er av en lykkelig krabat som holder godt rundt bamsen sin. Thor Sundås (født i 1945) var yngst i en søskenflokk på fire. Bildet er tatt på boligeiendommen Sundås sør for Basken. Familien bodde der til slutten av 1940-tallet, da ny bolig sto ferdig ved Kinndalen. Stua på Sundås ble revet omkring 1950.
Foreldre var Martha og Marius Sundås, og pjokken på 3-4 år hadde Rikard (1929-2013), Harry (1934-1977) og Gerd g. Andremo (født i 1938) som eldre søsken. Kuene i bakgrunnen hørte til nabogården, men i uthuset vi skimter til venstre i bildet var det plass for både gris, høner og kaniner. Faren Marius livnærte familien som skomaker og lensearbeider.

Link til bildet.
Link til albumet "Nye bilder"

Møte om bondekonas arbeidsdag 

Placeholder Picture


Bondekonas hverdag på 1940- og 1950-tallet sto i fokus under historielagets møte i Bygdehallen mandag 6. mars. Peisestua var full til siste sitteplass da søskentrioen Egil Brenne, Randi Skaar og Asmund Brenne fortalte løst og fast fra Vestgård. Leder for panelet var Elsie Brenne.

Les mer fra møtet her.

Grasrotandelen gir gode penger i kassa

Placeholder Picture

Venner av Varteig Historielag sørger gjennom grasrotandelen i Norsk Tipping for at vi får en ganske pen sum hvert år til lagets drift. Beløpet har økt år for år, og i fjor (2022) fikk vi i underkant av 16.000 kroner.
Det er registrert 35 personer som ønsker å gi sin grasrotandel til historielaget. Det er vi svært takknemlig for. Inntil 7 prosent av din spillinnsats ved de ulike sillene i Norsk Tipping går til formålet. Vi ser gjerne at flere følger de 35, og minner om at vårt organisasjonsnummer er 991 901 809.
Varteig Historielag ble «grasrotorganisasjon» i 2010, og både antall spillere og summen vi får fra Norsk Tipping øker jevnt og trutt. Første hele året var 2011, da var det registrert 15 spillere som ga oss 2.374 kroner. I fjor var det altså registrert 35 spillere, som sikret oss 15.630 kroner. Det er gode penger for å sikre lagets drift, og vi takker for støtten!

Les mer om grasrotandelen her.


Gjenvalg over hele fjøla

Placeholder Picture

Varteig Historielag hadde sitt årsmøte første mandagen i februar, der man blant annet gjenvalgte både styre, kjøkkenkomite, valgkomite og revisorer. De øvrige komiteene oppnevnes av styret senere. 

Bildet viser styret. Foran: Oddveig Nilsen (kasserer), Kjell Lunde (leder) og Ingrid Kullerud (sekretær). Bak: Arild Smaaberg (nestleder) og Trond Kokkim (styremedlem). Varamedlemmene Gunnar Kultorp og Jan Hasle var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Foto: Synøve Lunde Karlsen.

Link til omtale av årsmøtet.

Årsberetning for 2022.

Årsmøteprotokoll


Hundrevis av nye bilder

Placeholder Picture

Fra skanningen i Peisestua. Fra venstre Randi Matysiak (med ryggen til), Ingrid Kullerud, Øistein Bøe, Knut Øyvin Skaar og Sonja Sletner Klemsdal. (Foto: Kjell Lunde).

Historielagets fotokveld mandag 23. januar ga gledelig stor respons. Oppslutningen om møtet var veldig bra, og mange hadde tatt oppfordringen om å ta med seg gamle bilder.
Totalt fikk historielaget inn omkring 320 bilder denne kvelden. Mange fotografier ble skannet på stedet, men en stor mengde bilder var også skannet ferdig av giver. Dessuten fikk vi tilsagn på enda flere bilder.
Knut Øyvin Skaar er leder i bildegruppa, og han er gledelig overrasket over den gode responsen. Vi har rundt 5000 Varteig-relaterte bilder i arkivet, men stadig får vi tilgang på flere. Det er vi veldig takknemlig for, sier han.

Les mer fra møtet her.

Historielagets program for første halvår

Placeholder Picture

Styret i Varteig Historielag har fastsatt programmet for vinteren og våren 2023.

6. mars: Møte i Bygdehallen kl. 19.00
"Gardskjerringas arbeidsdag anno 1940-50." En samtale mellom tre søsken Brenne.
Elsie Brenne leder samtalen med spørsmål.

17. april: Møte i Bygdehallen kl. 19.00
"Elva er et annet sted" - om Lensa. Hans H. Rasmussen har tatt bilder og skrevet bok fra en sommerjobb som lensearbeider. Han kommer og vil fortelle og vise bilder fra boka si.

Slutten av april : Meierikomiteen vil innkalle til dugnad på Meieriet.

8. mai: Åpent møte på Meieriet: Vi vil vise fram det nyrestaurerte huset på Meieriet.

18. juni: Bygdedag,


Ise - fra industrisentrum til utkant

Placeholder Picture

I historielagets julemøte tok Solveig Rød et lydhørt publikum med seg tilbake i en tid hvor Ise var et betydelig industrisentrum med mange hundre arbeidsplasser.
Sjelden har det vært flere på et historielagsmøte, hvilket var veldig hyggelig!

Les mer fra møtet her.

Varteig-kalender for 2023

Placeholder Picture

"Varteig i gamle dager" for 2023.

Har du ikke skaffet deg Varteig-kalenderen for 2023 ennå? Da har du fortsatt mulighet. Det er bare å kontakte en av våre tillitsvalgte. Den koster fortsatt bare 100 kroner.
Er du spent på motivene, kan vi røpe:
- Flyfoto av Thoreby og Askersby på 1960-tallet.
- Med sparkstøtting på Lindemark i 1960 eller 1961.
- Bestefar og barnebarn på Brunsby på slutten av 1920-tallet.
- Mannskapet på slepebåten "Opsund" på 1940-tallet.
- Friidrettsjenter i 1993 som tok Varteigs første KM-tittel i stafett.
- Vakker kvartett i flotte drakter på bygdedagen i 1979.
- Konfirmantkullet i 1973.
- Lauvpyntet farkost på elva ved Hasle i 1938.
- Tresking på gamlemåten på bygdedagen i 1997.
- Kafferast ved Klemsdalstøtta omkring 1960.
- Bøe-guttene i Musikkforeningen Ekko i 1980.
- Ungdomskvelder på Vestvold omkring 1990.
- Griseslakting på Nestu-Bøe i 1953.

Se mer om kalenderen her.


Nytt fotoalbum for Varteig Historielag

Fra 5. november 2022 har vi et nytt album

Først, alle data og over 4300 bilder er bevart og overført til nytt album her.
Det nye albumet er laget i siste versjon av programmet igalerie. Dette albumet vil kunne oppdateres og utvikles aktivt. Det nye albumet fungerer bra i mobliltelefoner.
Det gamle albumet vil ikke lenger bli utviklet og vi vil ikke lenger oppdatere det med nye bilder.
Vi vil beholde det gamle albumet tilgjengelig på gammel adresse med hensyn til alle linker til albumet som har blitt laget historisk. Vi vil synliggjøre for bruker når man er i nytt album eller gammelt album.
Alle brukere vil individuelt få tllsendt e-mail der ny bruker-passord informasjon vil bli tildelt.
Bruk av albumet kan du lese om på det nye albumets Hjelpeside her.


Placeholder Picture

Stort engasjement om gamle filmer

Placeholder Picture

Varteig Historielags møte 24. oktober var viet noe av lagets film-materiell. Det var brukbar oppslutning og stort engasjement om de gamle filmene.

(Foto: Kjell Lunde.)

Se flere bilder fra møtet her.

Historielaget med filmkveld

Placeholder Picture


Varteig Historielags møte første mandagen i september var viet noe av lagets film-materiell. Det ble vist en fløterfilm,ogogså en kortere sekvens med "gutta på skauen".
På bildet ser vi Synnøve Lunde Karlsen (med ryggen til), Solveig Rød, Inger Skogen og Ragnhild Aune Sulusnes.

(Foto: Kjell Lunde.)

Se flere bilder fra møtet her.

Lokalteater i Skiptvet

Placeholder Picture


Nes Lenseteater har i høst en oppsetning som bygger på et drap begått etter en ungdomsfest i Skiptvet i 1921. En gruppe fra Varteig Historielag overvar forestillingen siste søndagen i august.

Les mer om teaterturen her.
L
es avisenes omtale av drapet i Skiptvet i 1921 her.

Tilbakeblikk med glimt i øyet

Placeholder Picture


Ørnulf Elseth var sogneprest i Varteig fra 9. januar i 1979 til 31. desember i 1986. På bygdedagen i 2022 var han invitert til å holde talen ved Bygdehallen. Det ble et inspirert kåseri hvor han med glimt i øyet trakk fram flere historier om møter med bygdas folk.

Du finner kåseriet her.

Bygdedag i sol og vind

Bygdedagen tredje søndag i juni ble preget av noe sol og enda mer vind. Men folk koste seg i et tradisjonelt program, etter et koronaen satte bråstopp for arrangementene de to foregående årene.
Publikumsoppslutningen var dessverre ikke det vi har vært vant til tidligere år. Det ligger nok til bygdedagskomiteen å vurdere om man må satse enda bredere på markedsføring.
Les mer om bygdedagen og se flere bilder her.

Placeholder Picture

Aleksandra Leming og Signe Smaaberg Lunde slapper av sammen med hestene på Meieriet. (Fotos: Synnøve Lunde Karlsen.)

Placeholder Picture

Jan Hasle (bildet) og Tormod Lunde hadde en interessant og omfattende utstilling av blant annet gamle radioer, båndspillere, grammofoner og reiseradioer.

























En ny utgave av Inga

Placeholder Picture

Forsiden på Inga 2022 er fra Haugen.

Varteig Historielags årstidsskrift Inga for 2022 ble lagt ut for salg på bygdedagen. Her frister vi med mye god lokalhistorie, og prisen er som den har vært de siste årene: En enkel hundrelapp.
Visste du for eksempel at det var en kar med tykt Varteig-blod som utviklet det verdenskjente konjakkmerket Larsen? Jens-Reidar Larsens farmor Anne Olsdatter var nemlig fra Lindemark, født i 1830. Vi har historien.
Ellers har vi intervjuer med både Solveig Jonassen (født Stubberud) og Isak Lunde, som begge dessverre har gått bort siden samtalene ble gjort. Vi har også en artikkel om Aminda Erlandsen, som var lærer Østaskogs i over 20 år.
Det er i år 30 år siden Sarpsborg, Skjeberg, Tune og Varteig ble slått sammen. Einar Evensen gjør seg noen refleksjoner i den forbindelse. Han var Varteigs siste ordfører, og var dessuten rådmann i Sarpsborg fra 1998 til 2010.
Vi markerer også at både Varteig Menighetskor og Filadelfia-bygget er 50 år, og vi pløyer avisene fra 100 år tilbake for å finne godt Varteig-stoff.
Turistforeningen har bygd hytte på Østtorp, og vi har tatt med Astrid Pettersen på mimretur. Og til slutt nevner vi gårdspresentasjonene av gnr 250, bnr 1 Sandtangen og gnr. 251, bnr. 1 og 2 Haugen, samt husmannsplassen på Holmen ved Haugen. Grensereguleringen i 1992 gjorde at plassene nå ligger i Rakkestad, men historien hører Varteig til.
Får du ikke kjøpt Inga-heftet på bygdedagen, kan du kontakte:
Solveig Rød - 411 07 727.
Hans Erik Pedersen - 920 18 530.
Øistein Bøe - 905 84 569.

Klikk her for oversikt over tidligere utgaver av Ingaheftet  

Idrettsminner fra Varteig

Peisestua var fullsatt  da Øivind Rogndalen gjestet april-møtet i Varteig Historielag. Han kåserte over idrettsminner fra 1950- og 1960-tallet. Les mer fra møtet her.

Placeholder Picture


28 utgaver av Inga-heftet er nå på nett

Placeholder Picture

Varteig Historielag kom med sin første utgave av årstidsskriftet Inga i 1985. Mange av de eldste utgavene har ligget fritt tilgjengelig på nett i noen år, og nå er ytterligere noen utgaver lagt ut. Dermed ligger de 28 første utgavene nå på nett, fra og med 1985 til og med 2012.

Du finner dem i lenkene til venstre, under "Ingaheftet", og du kan lese de første 28 utgavene ved å trykke her.

Storslått gave til meieriboligen

Placeholder Picture

Dette bildet er fra 2018, da eternittplater ble tatt ned og sørveggen renovert. (Foto: Kjell Lunde.)

Varteig Historielag har fått 232.000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til den omfattende utvendige renoveringen av våningshuset på historielagets eiendom Meieriet. - Dette er utrolig gledelig, og vil forhåpentligvis føre til at vi kan ta hele oppussingen fortløpende, sier historielagets leder Kjell Lunde i en kommentar.
Varteig Historielag har gjennom mange år systematisk vedlikeholdt bygningsmassen på Meieriet. De siste årene har man gått løs på den desidert største oppgaven, nemlig renovering av boligeiendommen.
Les mer om støtten ved å trykke her.

Placeholder Picture

Varteig Historielag

Våningshuset står ferdig!

Les mer om restaureringsarbeidene ved Meieriet ved å trykke her.

Placeholder Picture

Før!

Placeholder Picture

Nå! (Foto: Kjell Lunde.)
























Norge Rundt med innslag om bildeinnsamling i 1978

Placeholder Picture

Placeholder Picture

Varteig Historielags fotosamling på nett ble etablert i 2010, og på disse årene er nesten 3400 bilder blitt gjort tilgjengelig for folk. Du finner dem ved å trykke her.
Innsamling av bilder i Varteig har imidlertid pågått mye lenger enn dette. Først i regi av Østfold Fylkes Billedarkiv, og fra historielaget ble stiftet i 1982 har det vært gjort av historielagets folk. Siden 2013 har vi altså hatt arkivet på nett, tilgjengelig for alle interesserte.
I 1978 laget NRK et innslag i Norge Rundt om innsamling av bilder. På det ene bildet ser man Torild Lindemark, som har kommet med bilder til ØFBs Kjell Berthau Johannessen. I bakgrunnen ser vi Ragnhild Larsen Småberg og Einar Brusevold studere fotoutstillingen. På det andre bildet er det NRKs Tom Henriksen som samtaler med Truls Nygaard.
Innslaget fra 1978 ser du ved å trykke her.

NRK hadde også et innslag i 2015 om vårt arbeid med å sikre gamle bilder. Det innslaget finner du ved å trykke her.


Gripende møte om sykdom og fattigdom

Placeholder Picture

"Et år på Gabrielhytta" hadde Antonia Reime Aabø kalt sitt foredrag, da hun kom i historielagets novembermøte og fortalte om Anton Kristiansen og hans familie på Gabrielhytta i 1901. Gjennom bilag fra fattigkassa, og med dyktig detektivarbeid i tillegg, tok hun med seg forsamlingen i et møte med både sykdom og fattigdom.

Les mer om historien på Gabrielhytta ved å trykke her.







På bildet tar Antonia Reime Aabø forsamlingen med seg tilbake til en virkelig som favnet både tuberkulose og stor fattigdom.
(Foto: Kjell Lunde.)


Minner fra "gamle dager" trakk fullt hus

Placeholder Picture

Astrid Lunde og svogeren Isak Lunde har begge passert 90 år, og i oktobermøtet i historielaget fortalte de fra barndom og ungdom før og under andre verdenskrig.

Det ble en særdeles interessant historietime, der intervjueren Arild Bøe fikk fram både muntre historier og alvor hos de to.

Dette var tydeligvis et tema som interesserte, for det er lenge siden det har vært få mye folk på et historielagsmøte. Leder Kjell Lunde mer enn antydet at "mimring" fra gamle dager kan bli et tema igjen allerede i første halvår neste år.

Les mer fra møtet ved å trykke her.

På bildet Astrid Lunde og Isak Lunde (til høyre) som fortalte fra oppveksten de hadde før og under andre verdenskrig. De ble intervjuet av Arild Bøe.
(Foto: Kjell Lunde.).


Kunstneren i AT-leiren er "funnet"

Placeholder Picture

Arne Henry Jensen.

Placeholder Picture

Jane Hansen og Solveig Rød ved tegningene.

Placeholder Picture

Bygdehallen i Jensens strøk.

Placeholder Picture

Arbeidstjenestens brakker ved Lundeveien, også malt av Arne Henry Jensen.

Kunstneren bak tegningene som ble avdekket i boligen til Jane og Sten Åge Hansen er nå sporet. Det var Arne Henry Jensen (1923-2010) som var mester for tegningene. Han har også malt to malerier som henger i Bygdehallen og museet.

Les mer ved å trykke her.


Varteig Historielags tre
ferskeste publikasjoner

Placeholder Picture

Er du i beit for julegaveideer? Eller har du ikke skaffet deg Varteig Historielags ferskeste publikasjoner? Da har du sjansen nå!
Vi har historielagets årstidsskrift Inga 2021 for salg, spekket med godt lokalstoff.
Videre har vi kulturminneheftet for Ovaskogs i salg. Der får du solid innføring i nærmere 100 kulturminner i denne delen av bygda.
Og endelig, men slett ikke minst, har vi 2022-kalenderen rimelig fersk fra trykkeriet.
Lagets medlemmer har de siste dagene gått fra dør til dør med alle tre publikasjonene, men vi selger gjerne flere hvis du kontakter en av de tillitsvalgte i historielaget.
Prisen? Bare en hundrelapp pr. salgsartikkel. Og vi garanterer; du får mye for pengene!









Tilbake på tipptippoldefarens enemerker

Placeholder Picture

Ragnhild Aune Sulusnes og McKenna Blenz. Hennes tipptippoldefar var født i 1852, og hadde oppveksten sin på Sulusnes.
(Foto: Jason Alafgani.)

Placeholder Picture

Fra besøket på Smaaberg. Fra venstre McKenna Blenz, Anne Marit Smaaberg, Bjørn Arild Smaaberg, Jorun Smaaberg, Jason Alafgani og Arild Smaaberg. (Foto med selvutløser: Jason Alafgani.)

Norskamerikanere elsker sin historie, og for McKenna Blenz og samboeren Jason Alafgani ble det solid slekts- og bygdehistorie da de tidlig i juli besøkte Varteig. McKennas tipptippoldefar Ludvig Andersen Sulusnes, med slekt også mot Smaaberg, utvandret til USA i 1881, og har stor etterslekt "over there".
Les om både Varteig-besøket og Ludvig ved å trykke her.


Eget hefte om kulturminner Ovaskogs

Placeholder Picture

Kulturminner i Varteig

I år har Varteig Historielag to trykksaker klare til bygdedagen. I tillegg til Inga-heftet kommer vi også med et hefte om kulturminner. Heftet inneholder opplysninger om de 80 stolpene som er satt ut etter registreringen i Ovaskogs. For alle stolper er koordinatene oppgitt, og det følger med et eget kart over området. Heftet har spiralinnbinding slik at det skal være enklere å bruke når du går tur.

Her kan du bl.a. lese om Musikksletta på Engås, om aktiviteten på Kullerudmosen og kullmila på Hedenåsen.

Heftet, som er på 115 sider, selges på bygdedagen og hos tillitsvalgte. Prisen er kr 100,-.


Trykk her for å lese enda eldre forside stoff på varteig-historielag.no

------------------------------------------------------------

Varteig Historielag, stiftet 08.02.1982. org.nr. 991 901 809, registrert i Enhetsregisteret. Varteig Historielag har intet ansvar for innholdet i eksterne lenker.
Du når oss på mail: varteighistorielag[at]gmail.com eller ved å fylle i skjema her

Webansvarlig: Øistein Bøe
Alle fotografier og tekster som ligger på Varteig Historielags nettsider er underlagt regler for kopirettigheter. Varteig Historielag tar et gebyr på 500 kroner pr. fotografi som ønskes brukt til et kommersielt formål. Når det gjelder bruk av tekster skal den enkelte tekstforfatter kontaktes. Mer informasjon fås ved henvendelse til Varteig Historielags leder.

Placeholder Picture

Varteig Historielag