Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

2014.05.24 - EidsvollForh

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Tur til Eidsvollsbygningen lørdag 24. mai

Varteig Historielag ønsker å markere grunnlovsjubileet i 2014. Det skjer blant annet med busstur til den nyrenoverte Eidsvollsbygningen lørdag 24. mai.

Varteig Historielag markerer grunnlovsjubileet med et besøk til Eidsvollsbygningen. Stedet har gjennomgått en omfattende restaurering i anledning 200-årsjubileet.
Rikssalen før restaureringsarbeidene. Nå er salen ført tilbake slik de mener den så ut da riksforsamlingen møttes her for 200 år siden.

(Lagt på nett 22.01.2014, oppdatert siste gang 22.05.2014.)
Det er litt av et løft som er gjort ved Eidsvollsbygningen i anledning av at det er 200 år siden Norges grunnlov ble vedtatt der.
Opprinnelig ble det bevilget 220 millioner kroner til restaureringen, og et grundig forarbeid ble satt i gang. Etterhvert ble rammen økt til 385 millioner, et budsjett man håper å holde seg innenfor.
Selve byggeperioden kunne avsluttes i november, etter to års arbeid. Nå er det stiftelsen Eidsvoll 1814 som skal avslutte arbeidene med inventar og møblering. Dette arbeidet skal være avsluttet i februar. Det gjenstår fortsatt mye jobb med hagen, og det er et prosjekt som skal gjennomføres til våren. Alt skal selvsagt stå ferdig til 17. mai.

Vårt fremste nasjonalsymbol
Bygningen er ført tilbake til slik man mener den så ut da Eidsvollsmennene var benket der i vårdagene 1814. Hovedbygningen og de to sidebygningene er restaurert, kjelleren er rekonstruert og parkanlegget skal oppgraderes.
Når Eidsvollsbygningen slår dørene opp for feiringen av Grunnloven i år, vil den besøkende kunne beskue rom for rom restaurert tilbake til Carsten Ankers moderne bolig i 1814. Mirakelåret i norsk historie trer levende fram for nye generasjoner – og med dette er Eidsvollsbygningen klar for å møte nye 100 år som landets fremste nasjonalsymbol.

Busstur til Eidsvoll
Det er dette nasjonalsymbolet som Varteig Historielag skal besøke lørdag 24. mai. En uke etter nasjonaldagen med forventet stor festivitas ved Eidsvollsbygningen kan vi garantere et storslagent møte med historien.
Vi setter opp buss med avreise fra Ise kl. 08.00, om Varteig skole kl. 08.10, med deretter med stopp både ved Kultorp, Sulusnes, Hasle i krysset Varteigveien/Nipaveien, Coop Extra på Hafslundsøy kl. 08.15 og bussterminalen i Sarpsborg 08.20. Vel framme på Eidsvoll blir det guidet omvisning i bygningen.
Det blir også felles bespisning under oppholdet på Eidsvoll. I utgangspunktet tar vi sikte på å spise ved Eidsvollsbygningen, der man frister med en kulinarisk meny anno 1814. Den består av syltet laks med grønnsaker, kalvekarbonater, sild og egg og paté, og med brødpudding til dessert.
Det oppfordres til å ha med sitteunderlag eller stol, og gjerne også en nistepakke i sekken.
Deltakeravgiften blir 450 kroner, som altså inkluderer buss med sjåfør, guiding både i Eidsvollbygningen og på bygdetunet, samt bespisning.