Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

2014.06.15 - Bygdedagsforh

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Bygdedagen søndag 15. juni 2014:
Gammel tradisjon med litt nytenkning

En tradisjon som har vært holdt i hevd siden 1917 må man behandle med respekt. Men det må også være tillatt med litt nytenkning. Det mener bygdedagskomiteen, som satser på noen nye elementer i årets arrangement.

Arrangørene satser på finvær, tilbyr et allsidig program - og håper på mye folk. Sånn som eksempelvis i fjor, da dette bildet er tatt. (Foto: Øistein Bøe).
Programmet for bygdedagen søndag 15. juni.

(Lagt på nett 04.06.2014.)
Bygdedagen har i alle år vært under en viss omforming. Vi er ikke så sikre på om det programmet man hadde i 1917 ville egnet seg spesielt godt i 2014. Talerne var nemlig mange, og talene var lange.
Vi tviler forresten på om programmet på bygdedagsarrangementene like etter krigen hadde ført til særlig stor oppslutning heller. I 1947 begynte eksempelvis bygdedagen med koraller ved kirken halv elleve på formiddagen med påfølgende gudstjeneste og dagsprogram ved Bygdehallen, og siste bussen som var satt opp til Sarpsborg gikk klokka ti på kvelden.

Bygdedagsprogrammet i 1947, hvor siste bussen fra Bygdehallen gikk klokka ti på kvelden. (Programmet har vi fått låne av Terje Bergby.)

Familiearrangement
Vi har nok langt større tro på at bygdedagen søndag 15. juni kan trekke mye folk. Det fortjener nemlig programmet og komiteen som har satt det sammen.
Bygdedagskomiteen ønsker å videreutvikle tilbudet til hele familien, og derfor blir det flere former for aktiviteter og konkurranser for de yngre. Dyreutstillingen med både hest, geiter, kaniner og ponni bør kunne fenge både barnebarn og besteforeldre. Det samme skulle vi tro med mønstringen av traktorer.
200-årsjubileet for Grunnloven vil bli markert blant annet gjennom en utstilling gjort av unger fra barnehage og førsteklasse. Barn opptil sjuende klasse oppfordres for øvrig til å være med på et frimarked. Her er det en unik mulighet til å sikre seg leker og spill for noen kroner.

Gjenkjennelig
Ellers vil programmet for dagen være lett gjenkjennelig for de som trofast møter opp på arrangementet år etter år. Det starter med gudstjeneste i kirken. 50-årskonfirmantene er hedersgjester denne dagen, og er også invitert til gudstjenesten.
Deretter fortsetter arrangementet ved Bygdehallen, museet og Varteig Historielags eiendom Meieriet. Det blir en rekke utstillere, og salg av ulikt slag.
Tidligere redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Eirik Moe, blir dagens taler. Han har markert seg med en artikkelserie i sin gamle avis knyttet opp til Sarpsborgs 1000-årsjubileum om to år. I talen sin i Varteig vil han nok imidlertid vie mer oppmerksomhet til grunnlovsjubileet og trekke linjene fram mot dagens samfunn.

Konsert med viseklubb
Ellers blir det blomsternedleggelse ved Inga-bautaen, og de som har gått bort siste året vil bli minnet. Varteig og Hafslundsøy skolekorps skal ha en minikonsert, og Varteig Menighetskor skal delta.
Mot slutten av arrangementet blir det en minikonsert med Viseklubben Lars. Viseklubben fra Mysen burde være godt kjent for vartingene, ettersom de sangglade deltok på konsertene som Monica Heer Mariussen arrangerte både høsten 2012 og 2013. På bygdedagen vil de i tillegg til egne nummer satse på å få publikum med på allsang. Et eget allsanghefte er laget til dagen.
Varteig-mesterskapet i melkespannkasting vil selvsagt gå av stabelen også i år. Her utfordres både rå styrke og god teknikk.

Joda, det er all grunn til å ta seg en tur søndag 15. juni!

Les historien om bygdedagen i Varteig ved å trykke her.

Øistein Bøe

Eirik Moe blir taler på bygdedagen. Han var redaktør i SA fram til han gikk av med pensjon ved utgangen av 2011. (Foto: SA.) Viseklubben Lars skal ha konsert på bygdedagen. Her fra konserten i gymnastikksalen på skolen i fjor høst. (Foto: Øistein Bøe.)