Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

2019.12.02Ordogtoner

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Praten går lystig rundt bordene.
(Bildene er tatt av Ingrid Kullerud.)

Fin stemning i førjulsmøtet. Og fra veggen bak skuer ordførerne fra 1861 fram til 1992 ned på oss. Oppslutningen om julemøtet var gledelig stort.
Mandag 02.12.2019: Julemøte i Varteig Historielag:

Varteig i ord og toner

"Varteig i ord og toner" var tema på desembermøtet i Varteig Historielag denne gangen. Nestlederen vår Solveig Rød, ledet møtet og bandt sammen innslagene som v ar diktlesing, solosang, korsang, trekkspillåter og allsang. Den røde tråden var at alt var om Varteig og av vartinger opp gjennom tidene.

Varteig menighetskor deltok. Dirigent Knut Bøe ved pianoet.

Einar Sandvik (t.v.) og Gunnar Simensen trakterte trekkspillene. Kåre Johansen sang skjemtevise om Ise.

(Lagt på nett 03.12.2019.)
Denne kvelden hadde omkring 60 vartinger funnet veien til Bygdehallen, der Ingasalen var pyntet til førjulsfest.
Diktet "Skjønnheten ved Furuholmen" fra 1902 er undertegnet O. E, og ble lest av Ingrid Kullerud. Diktet stod i avisa Sarpen 27.08.1902 og er en svulstig lovprising av naturen og livet rundt Furuholmen og lensa.
(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Solveig Rød, nestleder i Varteig Historielag, bandt kvelden sammen. Førjulsmøtet i historielaget trakk mye folk. Vi ser blant andre Ragnar Berby, Arne Hansen og Astrid Lunde. Medvirkende fikk med seg ei julekjerring hjem.

Sølvi Jelsness, Odd H. Johansen og Kai Rød var tre av dem som trakterte forsamlingen.

Fra ett av bordene. Fremst ser vi Kåre Johansen (t.v.) og Knut Bøe. Et velsmakende kakebord ventet møtedeltakerne.
Liv Østtorp Hauge, Synnøve Lunde Karlsen og Oddveig Nilsen i prat.

Etter litt info om dikteren og personen Niels Tomte, sang Varteig menighetskor med dirigent Knut Bøe på piano, to av Tomtes sanger: "Varteigsangen" og "Kirken der hjemme". Alltid fint å ha med menighetskoret!
Einar Sandvik og Gunnar Simensen er to mestere på trekkspill, og denne kvelden spilte de reinlenderen "Haslespretten" av Kjell Arne Sterkerud. Det var svært mange kropper og føtter som trampet takten under det innslaget.
"Isevisa" er ei skjemtevise om Ise. Denne ble sunget av Kåre Johansen og akkompagnert på piano av Knut Bøe. Visa skapte både smil og latter blant publikum.

Så var det tid for litt allsang med trekkspillmusikk av Gunnar og Einar. Solveig hadde funnet fram "Valgvisa fra Hønnås" som var å lese i Sarpen fra 14. oktober 1931. Bakgrunnen til visa var valgkuppet som ovaskausingene gjorde samme året. 11 av de 13 kommunerepresentantene som ble valgt det året, var fra Ovaskaus. Det resulterte bl.a. i ny vei til den nordre delen av Varteig.
Solveig takket alle som hadde deltatt med underholdning, og delte ut ei fin julekjerring som gave.
Datoen for møtet var jo 2. desember, og derfor måtte julesangene fram. Einar og Gunnar spilte og vartingene sang før kjøkkengjengen vartet opp med kaffe og julekaker. Under kaffen ble det solgt mange, mange lodder, og mange av de fremmøtte kunne ta med seg en gevinst hjem etter en svært hyggelig historielags kveld.

Ingrid Kullerud (refr.)