Hovedsiden

Om oss

Arrangement

Gamle filmer på DVD

Kalenderen

Ingaheftet

Bygdedagen

Meieriet

Varteig Bygdemuseum

Inga fra Varteig

Kulturminneregistrering

Artikler

Postkasse

Lenker

Indeks-overskrift

Nytt fotoalbum 2014

Varteig Historielag
Stiftet 8.2.1982


Du er besøkende nr:

Varteig Historielags nye fotoalbum

(Lagt på nett 05.01.2014.)
Varteig Historielag har utviklet et album basert på iGalerie-albumet. Et fransk åpent kildeprogram som er tilgjengelig og gratis for alle. Utfordringen for oss har, foruten programmeringsmessige detaljer, vært å få det fra fransk til norsk språkdrakt og tilpasse albumet våre behov og vår layout. I tillegg har vi lagt ned betydelige ressurser i å legge inn ytterligere data i bildene, spesielt i bildetitler og nøkkelord. Alle data ligger elektronisk lagret på våre bildefiler.

Et viktig element er at albumet vil tilpasse seg din PC på beste måte uten at du som bruker må gjøre noe. Har du 'stor' eller 'liten' skjermoppløsning, vil albumet uansett fylle din skjerm slik at det blir lett å lese. Albumet vil fylle din skjerm ut fra de muligheter som din skjerm har. Også på smarttelefoner og lesebrett vil det fungere bra.

Det nye albumet er også et viktig ledd i å forbedre vårt interne arbeid med bilder og vedlikeholdet av Varteig Historielags voksende fotosamling. Vårt arbeid med bilder blir enklere.

Vi håper du vil like vårt nye album. Nedenfor har vi listet flere detaljer om hva albumet kan tilby.

Vil du allikevel gå direkt til albumet uten videre forklaring trykk her:

Varteig Historielags Fotoalbum

 

Viktige elementer i albumet:

1. Du må registrere deg for å utnytte albumet i full bredde. Som registrert og innlogget medlem får du fordeler som:

- Legg til din kommentar på et bilde du velger
- Søk detaljert i separate album på alle mulige tekstkombinasjoner
- Få tilgang til å endre størrelse på bilder som vises på din skjerm
- Få tilgang til å velge hva som vises med bildene
- bildetittel
- antall besøk på bildet
- snitt stemmer avgitt til bildet
- antall kommentarer gitt bildet


- Nye bilder vises med spesiell grønn 'nytt bilde'-plakat på miniatyrbildet. Du kan også velge hvor langt tilbake i tid du vil ha melding om nye bilder (dager)

- Få tilgang til å velge hvordan bilder sorteres på skjermen, mange ulike valg. Utgangspunkt er filnavn, men du kan også velge bildetittel, filstørrelse, publisert dato, dato lagret, antall besøk, antall kommentarer, antall stemmer og snitt stemmer avgitt

- Velg å se original størrelse 1024 pixler når bilder vises i albumet, dette er bra om du har stor oppløsning på din skjerm.

- Velg fri bildestørrelse, utgangspunktet er 700 pixler, men du kan selv sette det høyere eller lavere for å få mest ut av din skjermoppløsning - Klikk bildet og 1024 pixler bilde vises, makismal størrelse. Bare om du allerede viser original størrelse vil ingen ting hende om du klikker bildet. Som registret medlem kan du når som helst gjøre om ditt passord, og endre ditt 'avatar'-bilde. Dersom du har glemt passordet, klikk link for dette ved logg inn bildet og du vil få tilsendt mail med informasjon for få nytt passord. Ta vare på ditt nye passord. Gå til din bruker og velg nytt passord som passer deg.

 

2. Fri tekstsøking og bruk av nøkkelord

- Dine søkeord vil søke i alle tekster vi har lagt inn på bilder i tittel, beskrivelse eller nøkkelord. Vær oppmerksom på at du kan få flere like bilder som resultat, det skyldes at vi har samme bildet i flere album.

- Søktips: Albumet skiller ikke på store og små bokstaver. Søker du på Ola Nordmann gir albumet svar for ola eller nordmann pr bilde, bare ett samsvarende ord gir svar fra albumet, ikke nødvendigvis i samme bilde - søker du på ''Ola Nordmann'' gir albumet svar for sammenhengende navn med ola nordmann - søker du på Ola?Nord* gir albumet svar på ola(ett fritt tegn) nord(uansett tegn) finnes i tekstene i samme bilde. Søker du på br* får du alle bilder med ord som begynner på br. Øistein -bøe vil gi alle øiseing minus(uten) bøe. Søker du i albumet 'Alle bilder i vårt album' vil du unngå duplikater i søkeresultatene siden vi har kopier av samme bilde i flere album.

Søke uttrykk Antall treff
"øistein bøe" 66
øistein -bøe 4
øistein bøe 430
bøe øistein 430
øistein 70
bøe 426
øistein?b* 66
øistein b* 2264
ø?stein?bøe 66
øystein 0

 

- Som medlem kan du dessuten søke innen hvert album. Søker man i avansert søk (trykk 'Søk'), vil du kunne søke i valgt album med søkeord. Velger du 'Alle album' vil du unngå duplikater i søkeresultatet siden du søker kun i dette albumet

- Som medlem kan du i avansert søk velge mer spesifikt søk i album, overskrift, beskrivelser, filstørrelse etc

- Søk ved hjelp av nøkkelord. Kanskje den mest spennende funksjonen i albumet. Vi har jobbet hardt for at alle bilder har relevante nøkkelord, det gjenstår allikevel en del jobb her. Det betyr at noen bilder mangler endel nøkkelord. Står man på albumoversikt, gå nederst på siden, trykk alle nøkkelord. Ved å trykke et av disse, får du bilder i samsvar med nøkkelordet i hele albumet. Dersom du går til et spesifikt album, gjør det samme og trykk 'alle nøkkelord', kan du søke på relevante bilder koblet til spesifikt nøkkelordet i dette spesielle albumet.

- Husk at når du har gjort søk med nøkkelord eller annen tekst kan du alltid starte bildevisning og på den måten lage din egen lysbildeshow fra søket.

 

3. Navigering

- I albumets rullende 'gul meny' kan man velge album direkte. Eller om du vil gå til andre deler av VH webside. Fordelen med denne menyen er at den følger deg hele tiden uavhengig av hvor på siden du er. Du kan derfor raskt gjøre et annet valg her og gjøre andre valg i vår web-side.

- Albumet selv har i tillegg en egen rullegardin-meny der album kan velges direkte

- Når man står på et bildeside, kan man alltid velge neste bilde eller forrige bilde med > og < taster. Vil du til slutt eller begynnelse av albumet velges << eller >>

- forøvrig kan man velge bildet direkte ved å klikke på miniatyrbilde fra albumoversikt. Det finnes en egen rullegardinmeny for sider i album. Hvert album viser 60 elementer maksimum. Noen album, som 'Alle bilder' har derfor mer enn 10 sider.

 

4. Albumets øvrige elementer

- Send mail til Varteig Historielag på enkel måte, klikk 'Kontakt oss' . Vi setter pris på dine tilbakemeldinger.

- Gi meldinger/kommentarer til et bilde, et meget viktig poeng for oss som jobber med bilder, vi trenger hjelp og relevant informasjon om bildet dersom du har det. Også om du bare vil gi uttrykk for hva du mener om bildet, synes vi det også er fint. Men viktigst er vel din muighet til å uttrykke hva du mener om bildet til andre medlemmer av albumet. Finnes det en historie knyttet til bildet, vil vi gjerne at du deler det med oss. Forøvrig send oss en e-post dersom du ikke vil publisere det til alle (Kontakt oss)

- Du kan stemme på bilder, liker du et bilde - gi det en stemme! Trykk på stjernerekken.

- Se på kart over Varteig og finn bilder plassert på kartet (vi har gjort et utvalg, mest fra 'Gårder'-albumet). Klikk 'Kart med bilder'. På kartet finnes grønne link-ikoner og gule link-ikoner . Grønne ikoner er direkte linker til bilder. For eksempel Bøe, eller Stærtopp. Gule ikoner er linker til album. For eksempel albumet Lensa er plassert ved Glennetangen lense. Albumet 'Varteig Meieri' er plassert på Brunsby. Albumet 'Kirke' er plassert ved Varteig kirke osv. Vi vil jobbe med å forbedre flere koblinger tilgjengelig mellom bilder og kart. Er koblinger feil passert, gi oss beskjed via 'Kontakt oss'.

- Varteig Historielags Gjestebok. Her kan du legge en hilsen til vårt album og til Varteig Historielag. Det er enkelt å legge inn hilsen, ingen pålogging eller passord

- Linker nederst på siden, foruten Gjesteboken er vel Østfold Digitale Museum med bilder fra Varteig mest av interesse.

- Forøvrig mye statistikk, klikk på elementer i ruten nederst, albumet vil gi deg bilder som: mest besøkte bilder, nye bilder, bilder med kommentarer, bilder med stemmer.

 

5. Lysbildevisning av bilder.

- Prøv denne!. Gå til et bilde eller et album og velg lysbildevisning fra 'Verktøy'-knappen. Du kan justere hvor lang tid bildet vises, trykk informasjons-ikonet og du kan lese beskrivelser til hvert bilde i lysbildevisning. Her finnes det flere muligheter. Stoppes lysbildefremvisnig ved å trykke firkant, kan du navigere frem og tilbake manuelt vha høyre og venstre piltast.

- En fin funksjon for oss som er trøtt på å navigere fra bilde til bilde. Dessuten kan man velge hvordan overgang mellom bilder kjøres og om det skal gå rundt og rundt... Trykk på firkant for å stoppe.

- Har du gjort søk i tekst eller sortert med nøkkelord kan du alltid starte bildevisning av ditt søk og på den måten lage din egen lysbildeshow.

 

6. RSS feed

-Til slutt mulighet for RSS-feeds fra album til din PC (orange knapp på mange sider). Melding om at det finnes nye bilder og meldinger kan sendes til deg slik at du kan følge med om hva som skjer i albumet. Trykk på RSS øverst på siden for å lære mer. Mange nett-lesere kan håndtere dette fint på egen hånd. Det finnes også egne program som kan gi oversikt tilbake til deg. Kontakt Varteig Historielag via 'Kontakt oss' om du trenger videre hjelp, vi kan gi deg gratis progam om nødvendig
selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

- Denne siden forklarer det meste om RSS feed.


Vi håper albumet vil være til glede for deg

Forøvrig se på 'Help til albumet' med kommentarer

Dersom du har problemer, send en mail til Varteig Historielag ved 'Kontakt oss' knappen. Eller ring 93438685 til Knut Øyvin Skaar og vi vil forsøke å hjelpe.

For ordens skyld har vi også lagt ut regler for albumet, det er viktig at du er klar over våre regler.

Hvis du lurer på hvor bildet øverst til venstre kommer fra: et tilfeldig bilde fra albumet Nye bilder. Det skifter hver gang du gjør et valg på din side.

 

Tilslutt igjen en link til albumet

Varteig Historielags Fotoalbum